Tien vragen aan Nikolaas Sintobin sj over internetpastoraat



Gisteren verscheen er een uitvoerig interview met mij door Greco Idema op www.nieuwwij.nl. Hieronder een uittreksel en link naar het hele interview.

1.     Een paar jaar geleden heb je meegewerkt aan de serie ‘Op zoek naar God’. Hoe kijk je op die serie terug?


De nasmaak is uitstekend. Buitengewoon dat er zo’n intense samenwerking heeft plaatsgevonden tussen de EO en de jezuïeten. Deze laatsten werden lang beschouwd als vijanden van de protestanten ... Het wederzijds vertrouwen was groot. We hebben veel van elkaar geleerd. Vooral inhoudelijk was dit een gewaagd initiatief. Een eisende stilteretraite voor wereldse BN’ers. Kan dat überhaupt wel? En dan overal die camera’s. Is dat geen onaanvaardbare inbreuk op de spirituele intimiteit van mensen. Het eindresultaat bewees overtuigend dat de pro’s veel groter waren dan de cons. Niet alleen de BN’rs hebben allen een rijke ervaring meegemaakt. Met hen waren ook honderduizenden kijkers getuige van die persoonlijke zoektochten. Vaak mensen die nooit met het christendom in aanraking komen. In protestantse kringen heeft OZNG  ervoor gezorgd dat de ignatiaanse spiritualiteit meer bekendheid heeft gekregen. Dit was overigens reeds lange jaren het geval in de Angelsaxische wereld. Voor mij was dit hele avontuur een aansporing om stoutmoediger te durven zijn in het bedenken van nieuwe projecten. Vernieuwing kan en is wenselijk. De combinatie van schijnbaar onverenigbare ingrediënten kan onvermoed rijke vruchten voortbrengen.



Reacties

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)